Proteinele


Principala sursa pentru proteine o constituie produsele animale – carnea rosie de vita, porc, miel, oaie, vanat, carnea alba de pasare, peste, organe de animale, lapte si produse lactate, oua.

???????

In cantitati mici se gasesc si in produsele vegetale, cereale, paine, orez, legume usacte (mazare, fasole, linte, soia), seminte (floarea soarelui, alune nuci), drojdie de bere, legume cu frunze (spanac, salata, ciuperci). In ordine descrescatoare, proteinele de inalta calitate sunt, pe o scara de la 1 la 100: oul – 100, pestele – 83, carnea – 80, laptele – 75, orezul – 67, porumbul – 56. Proteinele sunt elementele de baza din structura tuturor organelor si tesuturilor din organism.

Cu doar 4 calorii/gram si incapacitatea de a se transforma in grasimi, proteinele nu sunt un pericol petru silueta, cu cateva conditii; sa nu fie asociate cu grasimi si cantitati mari de paine si garnituri; carnea rosie sa fie preparata la gratar, cuptor sau inabusita; puiul si pestele sa se consume fara piele; pestele in conserva sa fie in suc propriu.

Se recomanda ca de doua ori pe saptamana sa ce consume peste gras: somn, somon, ton, intrucat acizii grasi omega 3 nesaturati scad colesterolul.

Toate produsele si semipreparatele din carne contin grasimi vegetale variabile si pot fi inectate cu amidon (ca sa cantareasca mai greu), fapt ce le mareste continutul caloric. Tocaturile, pastele de carne, conservele au un continut redus de proteine.

Carnea gatita cu sos protejeaza proteinele. Daca se fierbe doua ore, acestea, ca si vitaminele, se distrug. Carnea la gratar nu trebuie uscata prea tare. Fragezirea carnii prin batere si macerare (in otet si arome) imbunatateste gradul de digestie. Crusta care se formeaza prin prajire provoaca indigestia.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s